Get Adobe Flash player

SMTP

Simple Mail Transfer Protocol (ofte forkortet til SMTP) er en protokol man bruger til at sende e-mail med.

Ved SMTP er der ingen login-krav, som for eksempel POP3, og protokollen udnyttes derfor ofte til reklame-post (engelsk spammail). For at gøre det sværere at sende reklame-post konfigureres mail servere oftest til kun at tillade post sendt enten til egne domæner eller fra klienter på ens eget netværk - andre afvises.

Historie

SMTP blev brugt for første gang i 1980. Siden er protokollen beskrevet i flere RFC-dokumenter.

Tekniske detaljer

SMTP startede som en ASCII-baseret protokol. Det betyder at SMTP er en 7-bit-protokol, så alle andre tegn en tegnene i det amerikanske alfabet skal behandles specielt. En meddelelse, som skal sendes via SMTP indledes med en række linjer på formen nøgle=værdi. Herefter følger en blank linje og selve teksten. Meddelelsen afsluttes med et punktum på en linje for sig.

De fleste nøgler bruges internt af protokollen, men nøgler som afsender og modtager kan ændres af brugeren. I selve protokollen er der ingen kontrol af f.eks. afsenderoplysningerne, men de fleste postservere kan indstilles så de kun accepterer post fra bestemte domæner.

Afsnit i meddelelsen, som ikke kan udtrykkes som ASCII skal base64-kodes. På denne måde sikres det, at data overlever en eventuel transport over kommunikationslinjer, der kun kan håndtere 7-bits data.

En postserver, der bruger SMTP kan kun sende post til en anden SMTP-server. Da det er de færreste, der har direkte adgang til en SMTP-server, bruges protokoller som IMAP og POP3 til den sidste del af transporten af post til modtageren.