Get Adobe Flash player

Snabel-a

Snabel-a er den danske betegnelse for tegnet @. Da Ray Tomlinson i 1971 fandt på at sende e-mail mellem to computere på arpanet og skulle vælge en måde at skrive e-mail-adressen på, havde han brug for et tegn til at skille personavnet fra computerens (eller stedets) navn. Behovet var et tegn, som ikke indgår i et personnavn, firma eller stednavn, og som findes på et normalt tastatur.

På amerikansk udtales @ som "at", altså ved, på eller hos. E-mail-adressen Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den. betyder med andre ord "Bill hos Example".

I et andet tidligt computersystem anvendtes @ til at lave linjeskift, fordi tegnet ikke blev brugt som et normalt tegn.

Snabel-a mentes tidligere at være opstået som en ligatur for det latinske ord ad, en ligatur, der kan sammenlignes med og-tegnet (&), der er en sammenskrivning af det latinske et (som betyder "og"). Papir/pergament var kostbart, så derfor havde man mange forkortelser i middelalderen.

En anden forklaring baserede sig på et middelalderligt håndskrift fra 1536, hvor det menes at repræsentere en amfora og brugt som vægt- og rumfangsenhed.

I det engelske sprog anvendes tegnet i betydningen "til stykpris af", svarende til det danske a (som i "4 æbler a 2 kr.").

Nu hælder videnskabelig forskning til den antagelse, at snabel-a er en direkte udvikling af det franske á (a på dansk), og at der således ingen sammenhæng er mellem snabel-a og det latinske ad eller amfora.

Snabel-a blev godkendt af International Telecommunication Union 3. maj 2004 som morsetegn i morsealfabet og er koden for A og C som ét tegn (.--.-.).