Get Adobe Flash player

PNG

PNG (Portable Network Graphics) er et bitmap grafikformat, der er bedst til tegninger og fotografier. Formatet kan interlaces, hvilket gør, at der først vises et grovkornet billede, og efterhånden som der hentes flere data, kommer detaljerne med. PNG kan håndtere flere farver end GIF. Desuden er der i PNG mulighed for variablel transparens. PNG benytter i modsætning til JPEG formatet en komprimeringsmetode uden informationstab

Uofficielt udlægges PNG nogle gange som "PNG's Not GIF" for at markere, at det er et nyere og bedre billedformat. Se Rekursivt akronym.

Motiveringen til udviklingen af PNG formatet kom i 1995 da Unisys, ejer af patentet for LZW komprimeringsalgoritmerne der anvendes i GIF grafikformatet, oplyste at de havde i sinde at opkræve penge fra de firmaer og programmører der havde indbygget understøttelse af GIF i deres programmer. PNG formatet blev derfor udviklet så at det ikke benyttede nogen patenterede løsninger der sidenhen kunne komme til at koste penge. Da man så alligevel var i gang blev formatet naturligvis udbygget så det havde flere muligheder end GIF, vigtigst var her at GIF kun understøtter 256 forskellige samtidige farver.