Get Adobe Flash player

CPU

Central Processing Unit forkortes næsten altid til CPU. Den kan  også kaldes en centralenhed eller blot en processor. Er den så  lille at den kan være i en chip kaldes den for en mikroprocessor.

CPU'en er den centrale regneenhed i en computer og den omtales af mange som computerens hjerne. Det er CPU'en der foretager alle  beregningerne. En computer kan f.eks. være en pc eller et indlejret system.

Der findes forskellige typer af CPU'er. De mest kendte i personlige  computere er fra Intel, AMD, Sun, Motorola og Transmeta. Det ses ofte,  at man sætter flere CPU'er sammen i en computer (SMP) for at opnå større  regnekraft.

Når en CPU's hastighed skal betegnes, nævnes dens interne regnehastighed i Hz (MHz og GHz). - Dette afspejler ikke direkte hvor mange  beregninger per sekund en CPU kan udføre. I "gamle dage" kunne en CPU normalt  udføre: beregninger per sekund = Hz divideret med cykler per instruktion og det  er almindeligt med 2-200 cykler per instruktion. Se også CPU Benchmark Flops, Mips og BogoMips.